بر اساس گزارش جدید منتشر شده از سوی «بنیاد جهانی نجات کودکان»، هر هفت ثانیه یک دختر زیر ۱۵ سال در یک نقطه از کره خاکی ازدواج میکند.
این صندوق در گزارش جدید خود که با موضوع ازدواج کودکان منتشر شده است اعلام کرد آمار مذکور مربوط به همه نقاط جهان میشود و مراکز خبری از جمله بیبیسی، سیانان، اکسپرس تریبون پاکستان، استرالین و … آن را پوشش دادهاند.
اگر این آمار درست باشد، این مسئله به آن معنی خواهد بود که هر سال ۴٫۵ میلیون کودک در سراسر جهان ازدواج میکنند. البته باید توجه داشته باشید که جمعآوری اطلاعات در این زمینه کار دشواری محسوب میشود. زیرا در بسیاری از نقاط جهان فرآیند مذکور غیرقانونی است و به همین خاطر آمار دقیق در مورد آن منتشر نمیشود.
بنیاد نجات کودکان از آمارهای سازمان یونیسف استفاده کرده است و همچنین اطلاعات چندین بررسی جهانی نیز در آن به کار برده شده است. این فرآیند کمک کرد تا گزارش مذکور بتواند دادههای دقیق مربوط به بیش از ۱۰۰ کشور با درآمد متوسط و کم را پوشش دهد.
سازمان جهانی یونیسف اعلام کرد در سال ۲۰۱۵ میلادی ۷٫۵ درصد از زنان متاهل ۲۰ تا ۲۴ ساله زمانی که در سن کمتر از ۱۵ سالگی به سر میبردند، ازدواج کردند.
ازدواج کودکان در ایران افزایش یافته است
در اکثر نقاط ایران میتوانیم کودکانی را ببینیم که ازدواج کرده اند و حتی بعضی از آن ها بچه هم دارند.در مورد ازدواج کودکان و حتی افزایش روزافزون آن باید واقعا تاسف خورد،چرا که این کودکان هنوز به بلوغ عقلی نرسیده اند و نمیتوانند تصمیمات درستی برای زندگی شان بگیرند.در ادامه در این مورد بیشتر خواهید خواند.
همزمان با روز جهانی کودک مسائل مربوط به کودکان در کانون توجه مسئولان و کارشناسان مسائل اجتماعی قرار گرفته است. در حالی که در این روز به موضوعات مختلفی پرداخته میشود، اما برخی از مسائل مطرح شده به قدری هشدار دهنده است که به نظر میرسد اگر برای آنها چارهای اندیشیده نشود، مشکلات عدیدهای پیش میآید.
ازدواج کودکان به خودی خود مشکلی جدی است. علاوه بر این مشکل، آسیب شناسان پرده از روی مشکل دیگری با عنوان «افزایش کودکان مطلقه» برداشته اند. اخیرا یک عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودک عنوان کرده است:«در حال حاضر شاهد افزایش تعداد کودکان مطلقه هستیم، به طوری که گفته میشود ۳۶ هزار کودک مطلقه در کشور داریم که زیر ۱۸ سال هستند.»
روزگذشته عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودک گفت: درخواست امسال سازمانهای مردم نهاد و فعال در حوزه کودک در روز جهانی کودک با شعار «همه با هم برای تصویب لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان» آن است که مجلس نسبت به تصویب این لایحه اقدام کند. طاهره پژوهش با بیان آنکه خواهان تصویب این لایحه در مجلس و تغییر شرایط به نفع کودکان هستیم، افزود: این لایحه سن کودکی ۱۸ سالگی به رسمیت شناخته شده و با توجه به پیمان نامه حقوق کودک مواردی را در جهت تامین منافع عالی کودک در نظر گرفته است. او ادامه داد: در صورت تصویب این لایحه میتوان با توسل به آن قانون فعالیتهایی را برای بهبود شرایط کودکان به انجام برسانیم و معتقدیم در صورت تصویب این لایحه و اجرایی شدن آن در کشور هزینههای درمان و رفع معضلات ناشی از آسیبهای اجتماعی به شدت کاهش خواهند یافت. پژوهش ادامه داد: در لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان که در حال حاضر در انتظار تصویب مجلس است بیش از همه بر آموزش کودکان تاکید شده و چنانچه بتوانیم بودجه مناسبی را به آموزش کودکان اختصاص دهیم، پس از آن بتوانیم حقوق و مسئولیتهای کودک را به او بیاموزیم و بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که کسی حق دیگری را تضعیف نکند، حتما جامعه سالمتری خواهیم داشت. او افزود: پیشنهاد ما به مجلس آن است که با توجه به ضرورت اهمیت دوران کودکی، تصویب این لایحه را در دستور کار خود قرار دهند تا بتوانیم جامعه سالمتری برای کودکان داشته باشیم. پژوهش خاطرنشان کرد: هم اکنون بسیاری از موارد در کشور قانون دارد، اما قوانین آن اجرایی نمیشوند.
عدموجود نهادی برای پیگیری کودکآزاری
عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودک عنوان کرد: مشکلات درباره کودک آزاری همچنان وجود دارند و هیچ جایی برای پیگیری این مسائل در کشور وجود ندارد تا بتوان کودک را به طور موقت به آن ارجاع دهیم و فاقد مکانهای امنی هستیم که کودک در شرایط خطر کودک آزاری در آن حضور یابد تا پس از تامین شرایط مطلوب در خانواده، کودک را به آنها برگردانیم. پژوهش اظهارکرد: اولین ماده پیمان نامه حقوق کودک در ارتباط با سن کودکی است که در آن ۱۸ سال در نظر گرفته شده و این در حالی است که در ایران هنوز این مساله به رسمیت شناخته نشده و همچنان در قوانین ما سن کودکی ۹ سال قمری برای دختران و ۱۵ سال قمری برای پسران بوده و همین مساله مشکلات عدیدهای چون ازدواج در سنین کودکی را به دنبال داشته است.
هشدار درباره ازدواج در کودکی
عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودک درباره «سن ازدواج» و «ازدواج در کودکی» گفت: درحال حاضر شاهد افزایش تعداد کودکان مطلقه هستیم؛ به طوری که گفته میشود ۳۶ هزار کودک مطلقه در کشور داریم که زیر ۱۸ سال هستند، این در حالی است که ازدواج در سن کودکی خود نوعی خشونت است و دختر به گونهای به کار اجباری در خانه محکوم و مانع رشد استعدادش میشود و ما شاهد افسردگی در بسیاری از این دختران هستیم. این در حالی است که یک روانشناس کودک درباره تصویب لایحه حمایت از حقوق کودک گفت: سالهای زیادی است که در انتظار تصویب لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوانان هستیم، اما باید به یاد داشته باشیم که مشکل ما تصویب لایحه و قانون نیست و در صورت تصویب هم هیچ اتفاقی نمیافتد؛ به این ترتیب نباید درگیر تصویب باشیم بلکه باید به دنبال تغییر باشیم. مهدی بیاتی اظهار کرد: کاش در شعارهای انتخاباتی آینده لااقل کاندیداها برنامههای خود را برای کودکان مطرح کنند تا شاید بتوان فکری به حال آنها کرد تا مثل امروز با جمعیتی از دهه هشتادیهایی روبه رو نباشیم که هیچ شناختی نسبت به آنها نداریم، نمیتوانیم با آنها مقابله کنیم و عمدتا دچار گرفتاریهای روحی و روانی، آسیب، اعتیاد، انحرافات رفتاری و… شده و خانوادهها را دچار بحران کردند و علت آن نیز فقط بی تدبیری ۲۰ سال پیش مسئولان در حوزه کودک است. به گزارش ایسنا، چالشهای کودکان در ایران تنها به عدم هماهنگی میان دستگاهها، فقدان شورای عالی کودک در کشور، نابسامانی مهدهای کودک و روشهای غلط آموزشی و…محدود نمیشود؛ بلکه در این بین عدم آگاهی و شناخت صحیح والدین از کودک امروز و همچنین درگیری بیش از حد کودکان با تکنولوژیهای روز دنیا نیز از جمله عواملی است که دست به دست همدیگر داده تا رشد و پرورش کودکان امروز سرزمین مان را با چالشها و موانع متعدد روبه رو کند، از این رو نیاز است علاوه بر توجه ویژه سیاستمداران به حوزه کودک و نوجوان در کشور، خانوادهها نیز در باورها و روشهای تربیتی خود به منظور تربیت نسلی بهتر و شایستهتر با افزایش آگاهیهای خود، تجدید نظر کنند.
توجه بهبلوغ عقلی بهجای بلوغ جنسی
یک مددکاراجتماعی و استاد دانشگاه درباره وضعیت ازدواج و طلاق کودکان در کشور میگوید: ازدواج کودکان قبل از بلوغ عقلی باعث بروز مشکلات و نارساییها جبران ناپذیری میشود. این در حالی است که امروزه در جامعه ما بزرگسالان از مهارت ارتباطات و همسرداری مناسب برخوردار نیستند؛ دیگر چه برسد به کودکان! محمد زاهدی اصل میافزاید: وقتی افراد قبل از سن عقلی ازدواج میکنند طبیعتا بخش قابل توجهی از این ازدواجها به طلاق و جدایی منتهی میشود. به گفته او برای رسیدگی به وضعیت ۳۶ هزار کودک مطلقه در کشور باید سازمان بهزیستی و دیگر سازمانهای مرتبط وارد عمل شده و با تدبیر کارشناسان درباره رسیدگی به وضعیت این کودکان راه کارهای اساسی بیندیشند. باید دانست که بخشی از این کودکان نیازمند حمایت سازمان بهزیستی و نهادهای دیگر به عنوان جانشین خانواده هستند و باید این افراد را مورد رسیدگی قرار دهند. این در حالی است که برخی از این کودکان در این وضعیت و این سنین مبادرت به فرزندآوری میکنند که همین اقدام باعث بروز مشکلات عدیده میشود. این مددکار اجتماعی درباره پیشگیری از بروز چنین مساله ای میگوید: باید رسانه ملی، دیگر رسانهها، آموزش و پرورش، نهادهای حمایت کننده از کودک و دیگر سازمانها با آگاه سازی خانوادهها، کودکان و جامعه را نسبت به تبعات این قضیه آگاه سازند تا به این ترتیب همگان به بروز مشکلات ناشی از پدیده آسیبزایی همچون ازدواج کودکان واقف باشند. این در حالی است که در قوانین سنین ازدواج تعریف شده است، اما برای ازدواج بلوغ عقلی تعیینکننده است نه بلوغ جنسی.
منبع: سلامت نیوز
دستهها: ازدواج کودکان
0 دیدگاه